Beginning of the entry will be in Bahasa Malaysia, but the rest will be written in English.

Saya tidak tahu anda bagaimana, tapi saya memang suka Ikan Paus. Ia memang mamalia yang comel, kecuali bila ikan paus jenis "Orca" memburu mangsanya. Sekali libas, memang boleh terpelanting jauh si Penguin itu dibuatnya- Fakta yang dilihat melalui siaran National Geographic : ). Orait, sebenarnya Incik RestNrilekS sedang berkira-kira hendak membuat entri di dalam Bahasa Malaysia, itupun setelah mendaftarkan diri di dalam komuniti Geng Blogger. Buat permulaan, entri ini cuma dimulakan dahulu dengan BM, tapi selebihnya masih dikekalkan di dalam Bahasa Inggeris. Mungkin entri akan datang akan menyusul sepenuhnya menggunakan Bahasa Malaysia : ).

Sebenarnya entri ini tentang Kraf Rotan. Lama sungguh rasanya RestNrilekS tidak menulis sesuatu tentang kraftangan, jadi Ikan Paus ini dirasakan sesuaikan. Untuk seketika, kontest Hidup Berani Untuk Gagal ditolak ke tepi ya (Kedudukan carta pun sudah tercorot. Aha!)
:blush:

"I love whale" is going to be about Rattan Crafts in this entry. Frankly, when speaking about Rattan Crafts, most typical Malaysians will have this absolute image of oldfolks(women) in "Kampung" weaving rattan. I dont blame such image, since rattan craft is pretty much a cottage industry. Few craftpersons have gone beyond the typical @ expected idea of what rattan craft is all about. Some people think that the things we do here in Institut Kraf Negara are easy and dont require any special knowledge. In addition, there are people who also think these jobs are mainly for the lesser gender, mainly girls. Oh no! no! no! be them boys or girls, they need to be strong and will-power driven in order to do Rattan Crafts.

So, i am going to brief how we do things here in Institut Kraf Negara. There are few processes that students usually go through when making a product.

SKETCHING - It starts of with a point, that can be of a theme, subject or an inspiration. Basically, your product ideas can derive from tangible and intangible matter. Sketching requires a whole lot of dedication. Pages and pages of drawings are done to find what will go into your product based on certain guidelines. Students need to be creative, and critical at the same time. Here in IKN, we exercise two types of sketching, the Napkin and Informative Style. Enjoy the sketches : )



WORKING DRAWING - After refining all the aspects of the design, next is the working drawing. Basically, these are drawings of parts and pieces of your products - how much, materials, techniques used and so on. It also gives me a clear idea of the product construction, thus, easier for me to pin point a problem should i see one.
:devilishgrin:

PRELIMINARY WORKS - These would involve preparing materials required for main works. Setting up your templates, moulds, bendings are based on processes required for your product. Below is transfering the whale templates into pieces of structures.


PRODUCT CREATION
- I think you ll get the generally idea. This is the stage where the student will work like mad hoping to get an A in my class. Aha! It is also a stage which i normally come and see their progresses, and make their life even more misreable.

:sobrakana:

THE FINALE - Well, here it is. Finally, two main points are given priority, the INDAH (rattan beauty) dan MAKNA(conceptually aesthetic) at the end of the day. INDAH would be the materials, techniques, time, and finishing used, while MAKNA is more on the design aspects. Students need to pass the INDAH stage before proceeding to MAKNA.
I hope, the short brief will give you some idea how we do things here at Institut Kraf Negara. I hope i wont be lazy to post more pics or rattan products in the future. In the meantime, Happy Blogging and Have a great day every day ya.

Congrats!! to these first three commentators : )




Till next time.

:astig:
[Please share if you like / Sila Kongsi jika sudi : ) ]

60 ulasan:

  1. oooo.. paussssssssssss :)

    BalasPadam
  2. ur sketches are lovely..

    BalasPadam
  3. I love whales and dolphins! 8-) 8-)

    BalasPadam
  4. Yassin pun suka ikan paus.. :) i remember he was holding one made by Emila :-P Yassin & Rizal can be best frens

    BalasPadam
  5. i memang suka ini rattan craft.. the process is very interesting. Aku pun nak jadi student rattan craft.. tapi suda tua dah.. otak suda takde bergerak :-P :-P :-P

    BalasPadam
  6. buat kopi dulu..brb! :-D

    BalasPadam
  7. no la, who says these jobs are mainly for girls! and i know it's not easy..all require dedication, hard work and special knowledge... 8-)

    BalasPadam
  8. u make their lives more miserable? wahh!!

    BalasPadam
  9. omg! i refreshed yr page and some of my comments sudah hilang?!!!!!!! >:o >:o >:o >:o >:o

    BalasPadam
  10. wow! I never thought the process of Rattan Craft are this long.. dulu pernah tengok arwah nenek buat tikar mengkuang.. ingatkan sesimple tu.. rupanya banyak process nak kena ambil..

    BalasPadam
  11. :-D :-D :-D :-D :-D

    BalasPadam
  12. Morning Rizal! I like dolphins and whales are nice to look at, so long tak garang.... :-P :-P :-P

    BalasPadam
  13. I def can't sketch ...or draw....or anything related to artsy fartsy stuff la! >:o >:o >:o >:o

    BalasPadam
  14. Baru mandi ni, can't wait to have my first coffee of the day, see u later alligator! 8-) 8-) 8-)

    BalasPadam
  15. =-O =-O =-X :-D :-D :-D. Congrats for being the first Mon : )

    BalasPadam
  16. Olla Mon,

    Bekalan kopi sudah habis, nanti mlm baru nak pergi Tesco untuk top up bekalan. Hehe : )

    Silakan buat kopi : )

    BalasPadam
  17. Olla Anny..

    Yea ini paus memang puas. Hehe. Anny, kenapa tak letak maklumat penuh website. Ni bila rizal hover mouse kat nama anny, tak keluar link blog anny. : )

    BalasPadam
  18. Anny, tu bukan lakaran rizal, tu lakaran pelajar rizal sebenarnya. Nanti rizal sampaikan kat dia anny kata lawa. : )

    Tahniah jadi pengomel (pengomen+chomel) yang ke dua :-D

    BalasPadam
  19. Yeah me too.

    Awesome, dolphins, hmmm that gives me an idea. I should make one, wait, i should make my students life miserable by asking them to make. AHA :-D :-D :-D

    BalasPadam
  20. Aha, oh yer ker?

    Tak boleh, yasin lasak nanti habis Incik RestNrilekS kena fire ultraman dengan Yassin. Ehhh, yasin bukan peminta ultraman, yassin itu peminat BEN10, lagi bahaya tu. Haha :-D :-D

    BalasPadam
  21. Mana ada tua, orang lama kata dulu, sudah ranum bah.

    :) :)

    EH, boleh aja belajar, kalau nak belajar anyam tu memang tak susah, tapi kalau belajar proses rekaan, memang kena banyak sket kena tahan bebelan Incik RestNrilekS. Silap2 anny pulak yang berleter kat Incik RestNrilekS. AHA! =-X :-D

    BalasPadam
  22. But Marzie, you are great at the art of writing =-O =-O

    I cant do that. Ini English pun tunggang langgang lagi. :-D

    BalasPadam
  23. Orait, jumpa lagi

    Salam Damai (melambai-lambai)....

    I need to buy my coffee. Sudah habis.. owh terasa kurang feel hari ni. : )

    BalasPadam
  24. oww...boleh belajar rekaan dgn incik restnrileks? sini...sinii...sini ada org yg masih kurang ajar. hahahaha.

    Ingat lg ms zaman kanak2 bila nampak ikan paus dlm TV rasa mcm "waa...inilah ikan terbesar...bangganya nampak ikan paus! Ikan paus cool!" Apalagi bila tengok satu cerita yg dia kena telan oleh ikan paus dan terkeluar apabila ikan paus hembus air...sah, sah ikan paus mmg cool.

    know wat, mango perhatikan kepingan2 kayu yg jadi rangka rekaan tu. rizal tau, mango sampai pergi ke IKN inanam tu untuk dapatkan nasihat mesin jenis apa yg perlu mango cari untuk kerja2 memotong blok2 kayu kecil (for my stamp).

    i want new handphone, but saya sanggup bersabar, kalau2 saya perlu beli mesin itu. I found one type, yg guna blade mcm jigsaw, nak potong boleh main tolak je. tp bos kata better beli circular saw. before this Mango beli jig saw, tp mcm susah jugak nak potong kecil2. circular saw pulak menakutkan (haha), so sampai sekarang i still guna gergaji tangan.

    BalasPadam
  25. yaka? i tot i did the last time.. hehe..takpo takpo

    BalasPadam
  26. aku memang bole tahan bebelan.. hahahahaa.. u bebel satu hari satu malam pon tak masuk kepala keras ni :-D me immune to bebelan.. nanti Rizal pengsan pengsong kerana bebel dengan batu macam saya ni.. hehehhee :-P

    BalasPadam
  27. uwaahhh... mana suda perginya komen ku yang panjang lebar tadi?? :'( :'( Kene ngap ngan ikan paus.... :-E :-E

    BalasPadam
  28. kua kua kua. Kalau macam tu nampaknya Rizal kena la pakai strategi yang lain. Oho.. :-D

    BalasPadam
  29. alamak... mana pergi semua komen2 yang dibalas sebelum ni.

    Memang nak kena la echo ni.

    Suka-suka jer ngap komen2 ni semua >:o >:o

    BalasPadam
  30. Yeah, i try to be the good che'gu by making their lives a bit miserable --- a bit merrier shall i say : )

    BalasPadam
  31. Alamak, even me lost all my replied comments.. argghhhhhh >:o >:o >:o >:o

    BalasPadam
  32. :( i did reply to your comments earlier. Ni membalas lagi sekali.

    Jadi muka emoticons tuu dah tak gembira seperti mana memabalas komen untuk kali pertama.

    Ni kali kedua balas komen ni =-O

    BalasPadam
  33. aha.... i like dolphins and whales too.

    Memang, dua -dua ni chomel bila dipandang. hoho

    BalasPadam
  34. Salam zul, memang panjang.

    Sebenarnya anyam tikar mengkuang pun agak sukar, sebab perlukan pengiraan dan bersistematik.

    Tapi tu lah, generasi dulu kurang nak wariskan secara dokumentasi ilmu-ilmu dahulu yang beharga.

    Harap-harap melalui sekarang, ilmu boleh diperturunkan ke generasi akan datang : )

    BalasPadam
  35. Nessa, semanjak akhir-akhir ni memang pelik. ada perasan dua tiga komentar yang hilang.

    Mintak maaf yer..

    Kedua, takut komen nessa bersifat penguin kot. Ni kan tempat ikan paus Orca, haaa apa lagi kena ngap la kot dengan ikan yang bersifat pemangsa tu : ) =-O =-O =-X :) :-P

    BalasPadam
  36. Salam Rizal,

    That is nice piece of art. what was it? a whale lamp? The process looks kinda complicated though. it always hard to materialize your idea into a product. tsk tsk.

    BalasPadam
  37. Salam Manggo,

    wah memang panjang benar komentar Manggo kali ni. Terima kasih sebab ambil masa untuk mengomen :)

    Ada orang kurang ajar? mana-mana, ish bahaya tuu bersikap kurang ajar akhir-akhir ni sfera blog :-D..

    Mango, yer rizal pun ada imiginasi yang sama masa kanak-kanak. Satu cerita kartun yang rizal gemar masa kecil dahulu adalah MobyDick. Oho. siap di sirip kanan dan kiri boleh duduk - kalau tak silap la.

    Kalau rizal suka lagi yang guna jigsaw, tapi kalau "portable" agak sukar melainkan yang melekat dengan mini bench, sedap duduk di kerusi dan kita tolak aje.

    Untungnya juga guna jigsaw, sebab masa hadapan boleh buat macam-macam bentuk, boleh dilengkukkan bentuk2 kepingan kayu (kalau guna "plywood"), jadi pembelian tu lebih berbaloi.

    Jigsaw, ni kalau masa belajar kami suka, kami panggil mesin jahit sebab duduk dan tolak, dan mata tu naik turun-naik turun macam jarum mesin jahit (ni jenis yang portable yang melekat dengan "mini bench" macam "Mini bench drill". Lebih senang menggunakan "Mini Bench" sebab bila buat kerja, papan hanya disorong mengikut reka bentuk. Kalau guna jigsaw tangan tuu, payah sebab kena pegang mesin dan kawal kayu, jadi kawalan yang lebih, kalau tidak kemasan yang kurang : )

    "Circular Saw" bagus untuk kerja cepat untuk memotong dengan cepat, tapi kalau manggo nak potong kecil2, rasanya terlalu overpowering tu. Kena hati-hati, nanti silap2 terpelanting blok2 kayu yang kecil.

    Amalkan kerja bengkel yang selamat ya :) :-D

    Rizal mengidam juga HP, tapi buat masa sekarang, itu boleh tolak ke tepi : )

    BalasPadam
  38. Salam Haaziq.

    Happy Tuesday, and thanks for dropping by.

    Aha, Ya, it is a whale table lamp. Suit nicely on your display cabinet, shelf or your side table. That s the general idea.

    Silly me, now that you have mentioned it, i realize that i havent said what that lamp is for. :-D

    The process, it is actually more or less the same when it comes to designing a product.

    Havea great day ya : )

    BalasPadam
  39. I suka whales but I love dolphin. so graceful gitu Rizal!!

    BalasPadam
  40. yay me! :-D :-D :-D

    BalasPadam
  41. hehe u minum kopi brand apa? *DONT_KNOW* *DONT_KNOW* *DONT_KNOW*

    BalasPadam
  42. i want a pink dolphin Rizal!!!!!! :-P :-P

    BalasPadam
  43. i can't reply comments via email Rizal! >:o >:o >:o

    BalasPadam
  44. haha ok che'gu! :-D :-D :-D :-D

    BalasPadam
  45. >:o >:o >:o >:o >:o

    BalasPadam
  46. Dah re tweet entri ni.

    Ikan PAUS ni memang sangat unik dan penuh misteri. Katanya suara paus boleh kedengaran diangkasa.

    BalasPadam
  47. ohh.. haha..semoga ilmu terus berkembang menjadi warisan tak hilang dek zaman..

    terima kasih.. dapat link love rupanya.. :D

    BalasPadam
  48. ikan paus ni...comel...pandai stundent awk buat kerja tu.kerja tu sorang je ke yang buat?

    BalasPadam
  49. nampak mcm rumit je kerja2 tu semua.nak potong playwood tu... *DONT_KNOW*

    BalasPadam
  50. owh begitu...hm, maybe that's the one yg mango pernah nampak. blade dia mmg mcm jigsaw, operasi dia turunnaik mcm mesin jait. bentuk mcm OHP...harga dalam 1k la camtu...

    hm...one day mango nak balik ke kedai tu dan snap gambar mesin. nanti nak tanya rizal is it recommended for me to buy it. boleh kan?

    BalasPadam
  51. Pink dolphin is cute and sexy. : ) :-D

    BalasPadam
  52. Tiga pengomen yang pertama je zul dapat pautan kasih sayang. Aha! :-D

    BalasPadam
  53. Kalau rm1k tuu kira agak mahal. Mungkin boleh cari "portable jigsaw" yang boleh lekat dengan "mini bench"

    portable jigsaw boleh jugak nak kerat blok2 kayu manggo. Sebab tak tebal sangat kayu tu.

    Kalau rizal ambil portable jigsaw lah kot sebab boleh potong lengkuk2, untuk guna masa hadapan. : )

    dalam rm200-rm500 bergantung kepada jenama dan "features" :)

    BalasPadam
  54. Aha, thanks for commenting.

    I love whale too.

    Maaf lambat balas, ahad nanti baru agak "free" nak atas talian semula :)

    BalasPadam
  55. Aha, memang ada dengar juga. : )

    BalasPadam
  56. Salam Princess, memang sorang sahaja. Selalunya kalau projek rekaan, seorang buat satu set perabot - double seater, single seater dan satu meja kopi. Tu yang depa tensi tuu. :-D

    BalasPadam
  57. Potong plywood tu tak susah sangat sebenarnya. Yang kena hati-hati dan dedikasi, bila mula menganyam, sebab kalau asas tak betul, nanti jalan anyaman semua tak kemas.

    Nak-nak kalau Incik RestNrilekS cakap suruh buka balik dan bagi kemas : ) :-D

    BalasPadam
  58. cute and sexy? dat's wat i like!! :-D :-D

    BalasPadam

Terima kasih bertandang ke RestNrilekS. InsyaALLAH. Setiap komentar akan cuba dibalas. Sila langgan jika anda suka RestNrilekS : )